Logo koks

HAMPTON WATER ROSE

Rosé | Frankrijk | Pays d’Oc | Grenache

Het is al zomer, en wat is een betere manier om af te koelen dan met een frisse, fruitige rosé? Hampton Water is een zeer frisse rosé. In de neus geeft hij fruitige, bloemige en minerale smaken. In de mond heeft hij aroma’s van rood fruit, mandarijn, witte perzik en bloemen. Het is een ideale rosé voor bij uw plancha’s deze zomer. Geniet er bijvoorbeeld van bij een plancha van sint-jakobsschelpen.

Juni 2018 werd Hampton Water, AOP Languedoc, 2017 door Gillian Sciaretta beoordeeld met 90/100: “(…) prachtig gemaakt, met romige aardbei, meloen en witte kers tonen, een hint van mineraliteit die het diepte geeft met een lange, watertandende afwerking.

De groep Gérard Bertrand is de speerpunt van een wijnbouw die zich inzet voor een betere toekomst onder leiding van zijn stichter, de gelijknamige wijnbouwer. Met de biodynamische referentiewijnen van de Languedoc creëren we grote wijnen met alle nuances van hun terroir. Erkend om zijn grote talent als blender, maar ook om zijn durf en creativiteit, zetten hij en zijn teams zich in om de wijnen van Zuid-Frankrijk in de hele wereld te laten schitteren.

MAS OLIVER –
CAVA ROSADO ‘PONT ROMÀ’

Rosé Bubbels | Spanje | DOC Cava | Grenache, Pinot Noir

Het gevoel ervaren alsof je in een ‘Champagneria’ in Barcelona zit? Dan wil je deze rosé cava van familiehuis Mas Oliver in je glas! Dit familiehuis vind je in Sant Sadurní d’Anoia, de hoofdstad van het Cava gebied, waar ze al meer dan 80 jaar fantastische cavas maken.

Wist je dat dit familiehuis ook de huiscava maakte van het voormalig toprestaurant ‘El Bulli’? De ‘Cava Rosado’ wordt door Mas Oliver gemaakt volgens de traditionele methode (‘méthode traditionelle’), die ook gebruikt wordt om de Franse Champagne te maken. Niet vreemd, want totdat de Europese Commissie jaren geleden besloot dat ‘Champagne’ een beschermde naam was, werd Cava verkocht als ‘Spaanse Champagne’ (‘Champañia’).

De Cava Rosado ‘Pont Romà’ valt in de ‘Brut Nature’-categorie, wat betekent dat er geen suiker wordt toegevoegd en alleen de natuurlijke suikers uit de druif worden gebruikt. Heerlijk fruitige, verfrissende bubbel, die je misschien dus zelfs wel ‘gezond’ mag noemen…

BRANDL –
PINK BY WIJNDIVAS

Rosé | Oostenrijk | DAC Niederösterreich | Zweigelt

Dat Christoph Brandl een jonge rebel is, dat was de Oostenrijkse pers al vrij vroeg duidelijk. Dit aanstormend talent in het noordwesten van Oostenrijk werd als ‘speciale insider’-tip aangemerkt toen hij het aandurfde zijn Grüner Veltliner te laten rijpen in eikenhouten vaten, waarmee hij veel indruk wist te maken. Niet gek dus dat deze rebel die zich niet laat beperken tot de wijnen die traditioneel zijn voor Oostenrijk, maar met autochtone (lokale) druiven als de rode Zweigelt druif nieuwe dingen uit durft te proberen. Altijd met de filosofie dat je in zijn karakteristieke wijnen ‘het terroir moet kunnen proeven’.

Zo maakt hij dus deze heerlijke ‘PINK’ rosé van de Zweigelt druif die heerlijk vol en zacht is met de fruitigheid van frisse aardbeien. Natuurlijk in een fles met een opvallend rosé jasje!

SINFORIANO –
QUELÍAS

Rosé | Spanje | DO Cigales | Albillo, Grenache, Tempranillo Verdejo

Geen Rioja, geen Ribera del Duero, maar Cigales. Hét gebied waar volgens de Spanjaarden de beste rosé’s vandaan komen. Hier vind je familiehuis Sinforiano dat in 1966 werd opgericht door Sinforiano Vaquero en zijn vrouw Daniela Gomez.

Wat de focus van dit wijnhuis is? Innovatieve wijnen maken met persoonlijkheid volgens duurzame wijnbouw methoden. Waarbij elke wijn de ‘Sinforiano signature’ draagt in de vorm van een kenmerkend frisse, fruitige stijl die direct doet denken aan de wijnregio Cigales. Met hun ‘Quelías’ laat het familiehuis zien dat ze niet voor niets ‘meesters van de rosé’ genoemd mogen worden.

Inmiddels hebben ze voor de ‘Quelías’ namelijk de afgelopen jaren al talloze gouden medailles gewonnen, inclusief de gouden medaille op het Concours Mondial de Bruxelles die ze dit jaar ontvingen, maar ook een ‘Grand Gold’ medaille op ditzelfde concours. Voor de Quelías worden heel bewust geen jonge druiven gebruikt, maar juist handgeplukte druiven van
wijnstokken die gemiddeld 60 jaar oud zijn. Waarbij ze deze rosé ook een aantal maanden ‘sur lie’ laten rijpen, dus langer contact met de gistcellen geven, waardoor de wijn nog voller en complexer wordt. Een prachtig voorbeeld van een ‘volwassen rosé’ met een bijna ‘on-Spaans’, lichte Provence kleurtje!

MARRONE – 
DOLCEVITA

Rosé | Italië | DOC Langhe | Barbera, Nebbiolo

Een sierlijke, lichte rosé uit het hart van het Barolo-gebied in de Piemonte. Onverwachts in een gebied dat juist bekend staat om haar krachtige koning van de Italiaanse rode wijnen: de ‘Barolo’. Maar niet onverwachts als je familiehuis Marrone een beetje kent. Dit wijnhuis maakt al vier generaties lang fenomenale wijnen.

De 4e generatie, die gevormd wordt door 3 zussen, is gepassioneerd bezig een volledig eigen, moderne stempel op hun karaktervolle wijnen te drukken. Met hun ‘La Dolcevita’ rosé laten ze de elegante, sierlijke, complexe kant zien van de Nebbiolo-druif, die normaal schittert in de Barolo-wijn, in combinatie met de fruitige frisheid van de Barbera-druif. Zus Valentina, de wijnmaakster achter deze rosé, kiest er daarnaast voor om deze wijn 7 maanden ‘sur lie’ te laten rijpen. Hierdoor wordt de ‘Dolcevita’ een elegante, lichte rosé met uitzonderlijke lengte, die wordt afgesloten met een fruitige afdronk.